Lue täältä erilaisista palvelimista ennen kuin ostat

Lähdetäänpä liikkeelle siitä, mikä on palvelin. Palvelin on tietokoneverkon osa, mikä käsittelee muiden tietokoneiden pyyntöjä ja lähettää niille dataa joko Internetin tai lähiverkon välityksellä. Kun haluat perustaa oman verkkosivun, tarvitset palvelimen, jotta sivustosi on muidenkin verkon käyttäjien tavoitettavissa.

Palvelimia on useita erilaisia. On sovelluspalvelimia eli tietokoneita, mitkä suorittavat tiettyä sovellusta eli tietojärjestelmää. On nimipalvelimia, mitkä selvittävät koneiden ja palveluiden nimiä vastaavat numeeriset verkko-osoitteet – ja tarvittaessa myös numeerisia verkko-osoitteita vastaavat koneiden tai palveluiden nimet. WWW-palvelin palauttaa www-selaimen pyytämät tiedostot. Sähköpostipalvelinta tarvitaan välittämään ja vastaanottamaan sähköpostia. Tiesitkö, että maailman ensimmäinen sähköpostiviesti lähetettiin jo 1970-luvun alussa?

Tiedostopalvelin jakaa palvelinkoneen massamuistitilaa ja sen sisältämiä tiedostoja, kun taas tietokantapalvelin ylläpitää tietokantasovelluksia. Tulostuspalvelin vastaanottaa tulostusjonoon laitettavat tiedostot, käsittelee ne ja syöttää ne halutuille tulostimille. Lisäksi on olemassa esimerkiksi pelipalvelimia, mitkä pitävät yllä sellaisia pelejä, joihin ympäri maailmaa asuvat pelaajat voivat liittyä.

Entäpä virtuaalipalvelin? Lue lisää siitä, millaisia ovat parhaat virtuaalipalvelimet, niin löydät sopivan virtuaalipalvelimen sinun tarpeisiisi. 

Mikä on virtuaalipalvelin?

Virtuaalipalvelin, mitä kutsutaan myös kirjainlyhenteellä VPS, mahdollistaa verkkosivustosi olemassa olon ja tavoitettavuuden Internetissä. Virtuaalipalvelin hyödyntää virtualisointiteknologiaa. Se on osa fyysisesti olemassa olevaa palvelinta, mikä on jaettu useisiin pienempiin virtuaalipalvelimiin, joiden avulla voidaan virtualisoida muita palvelimia. Jokainen virtuaalipalvelin on oma käyttöjärjestelmänsä, mikä käyttäjällä on useimmiten täydet pääkäyttäjän oikeudet, eli niin sanottu root-pääsy. Näin ollen palvelimelle voidaan asentaa uusia ohjelmia ilman rajoituksia. Virtuaalipalvelimen saa useimmilta webhotelli-yrityksiltä, ja sen hinta on edullisimmillaan vain muutaman euron kuussa.

Virtuaalipalvelin vai oma konesali?

Unohda webhotellit, jos tarvitset palveluillesi mahdollisimman suorituskykyisen ja eristetyn ympäristön. Raskaampia ja räätälöityjä tarpeita palvelee parhaiten oma virtuaalipalvelin, minkä kustannukset jäävät omaa fyysistä palvelinta pienimmiksi. Virtuaalipalvelin toimii käytännössä samaan tapaan kuin normaali palvelin, sillä on oma IP-osoite ja siihen voidaan liittää lukuisia verkkotunnuksia.

Jos verkkosivuprojekti on melko iso, saatat harkita omaa konesalia. Jos yrityksellä olisi oma konesali, missä kaikki sen palvelimet sijaitsisivat, aiheuttaisi se melkoisia kustannuksia. Ensinnäkin, oman konesalin laitteisto- ja ohjelmistokustannukset ovat merkittävä kuluerä. Konesali-infran kustannukset koostuvat räkeistä, tilavuokrasta, kulunvalvonnasta, murtosuojauksesta, sähkönsyötöstä, ilmastoinnista ja konesalin jäähdytyksestä sekä palosuojauksesta. Koska palvelinten tehot ovat kasvaneet takavuosiin verraten, on konesalien jäähdytyksestä tullut yksi konesalien isoimmista haasteista. Siltä varalta, että sähköt menevät poikki, tarvitaan yksi tai kenties jopa kaksi omaa aggregaattia. Konesalin palosuojaukseenkin menee rahaa. Vettä ei voi käyttää, joten sammutusjärjestelmäinvestointi on normaalia isompi.

Konesali aiheuttaa myös jatkuvia henkilöstökustannuksia. Niitä syntyy niin konesalin laitteiden käyttöönotosta, ylläpidosta kuin esimerkiksi kulunvalvonnasta. Oma konesali on harvoin edullisempi ratkaisu kuin konesalipalveluiden ostaminen virtuaalipalvelimia tarjoavilta yrityksiltä. Virtuaalipalvelimien hankinta vähentää tila-, henkilöstö- ja laitekustannuksia, helpottaa muuttamista ja takaa verkkosivujen toiminnan myös poikkeustilanteissa. 

Lähtökohtaisesti pilvipalvelut hinnoitellaan sen mukaan, kuinka monta tuntia ne ovat käytössä, mutta nykyään on myös pitkäaikaisia sitoumuksia, jolloin pilvipalvelimen hinta on käyttöön perustuvaa laskutusta edullisempi. Asiakkaan tulee tällöin sitoutua esimerkiksi vuoden tai kahden sopimukseen, ja jos sopimus keskeytetään, koituu siitä esimerkiksi yhden kuukauden laskua vastaava ylimääräinen maksu.

Millainen on hyvä virtuaalipalvelin?

Kun verkkosivuprojekti on siinä vaiheessa, että on aika kilpailuttaa pilvi- eli virtuaalipalvelimet, kannattaa huomiota kiinnittää myös muihin seikkoihin kuin palvelimen kustannuksiin. 

Kuinka tehokas virtuaalipalvelin on?

Interconnected

Parhaat pilvipalvelimet ovat jopa 30 kertaa nopeampia kuin tehokkaimmat, jaetut webhotellit. Näin ollen sivusto tai sivustot toimivat luotettavasti myös haasteellisissa tilanteissa. 

Hallintapaneelin helppous lisää käyttömukavuutta

Käyttäjänä osaat arvostaa helppokäyttöistä hallintapaneelia. On ehdoton plussa, jos pystyt hallitsemaan virtuaalipalvelinta parilla klikkauksella. Hallintapaneelin avulla voit esimerkiksi sammuttaa tai avata palvelimen, asentaa uuden käyttöjärjestelmän, vaihtaa root-käyttäjän salasanan tai muuttaa virtuaalipalvelimen resursseja. 

Hallintapaneelin kautta pääset myös tekemään varmuuskopiointeja, ja palauttamaan kaikki tiedostot, kansiot ja tietokannat. Varmuuskopiointien ja edistyksellisen pilviteknologian avulla tärkeät tiedot eivät pääse katoamaan. 

Varmista asiakaspalvelun tavoitettavuus

Ongelmatilanteita voi esiintyä, mutta ne on helppo ratkaista, jos saat yhteyden asiakaspalveluun nopeasti. Varmista, kuinka helppoa asiakaspalvelutiimi on tavoittaa, ja miten sujuvasti siltä saa apua. Jonotus tai rajoitetut aukioloajat ärsyttäisivät ja aiheuttaisivat turhia pulmia.

jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Katso lisää

Avainsanat
Rahaa

SEO vs. PPC: Kumpaa kannattaa käyttää?

SEO vs. PPC: Kumpaa kannattaa käyttää? Tiedätkö, mitä tarkoittavat SEO ja PPC? Ehkä tiedätkin termien merkityksen, mutta tiedätkö, kumpaa kannattaa käyttää?  Mitä on SEO eli