Vinkit säästämiseen vuonna 2020


Teitkö sinäkin rahan säästämistä koskevan uudenvuodenlupauksen? Sellaisiahan lupauksia uutenavuotena tavataan antaa. Lupaamme ruveta vastuullisimmiksi ja terveellisempää elämää viettävämmiksi ihmisiksi, ja siksi lupaamme aloittaa kuntoilun, lopettaa tupakoinnin ja juopottelun sekä laittaa enemmän rahaa säästöön. Poimi tästä vinkit rahan säästämiseen vuonna 2020!

Kilpailuta kaikki ostoksesi

Pienituloisia neuvotaan usein kilpailuttamaan sähköyhtiö, vakuutusyhtiö ja huoltoasema, mutta jos ollaan liikkeellä tositarkoituksella, kannattaa kilpailuttaminen ujuttaa osaksi jokapäiväisen elämän kaikkia valintoja. Hintoja vertailemalla säästät niin ruokakaupassa, harrastuksissa kuin esimerkiksi sukkaostoksillakin.

Ruokakauppojen hintoja vertaillaan joka vuosi, ja edullisimman tittelistä käydään kovaa kilpailua yhden L- ja yhden P-kirjaimella alkavan ruokakauppaketjun välillä. Edullisimmat harrastukset ovat ilmaisia, kuten luonnonvesissä uiminen tai kirjaston kirjojen lukeminen. Muista tarkastaa myös kansalaisopiston tarjonta. Koko lukukauden kestävästä joogakurssista pulitat tuolloin ehkä vain 50 euroa, millä et saisi edes kolmea käyntikertaa joogastudiolla (jos kertakäynti on 20 euroa). Kansalaisopiston kursseista voi saada alennusta, jos on työtön tai eläkeläinen. 

Tarkka kuluttaja vertailee tuotteiden hinnat tarkasti netissä, ennen kuin tekee ostopäätöksen. Netistä voi tarkastaa vaikka sen, mikä ketju myy tennissukat edullisemmin. Kaikista tarkin kuluttaja ei osta uusia sukkia, ennen kuin vanhat on parsittu niin moneen kertaan, ettei niitä voi enää paikata enempää. Sukkien jäänteet hän käyttää vielä lattian- tai autonpesuriepuina. Kun sukista ei enää ole edes rievuiksi, hän palauttaa ne vaatekauppaan, jotta sukat eivät veisi tilaa jäteastiasta (ja jotta hän saisi alennuskupongin uusia sukkia varten).

Vähemmän on usein enemmän

Tavarat

Meillä on paha tapa ylivarustella arkea, mikä tarkoittaa sitä, että mainosten rohkaisemina ostamme omiksi sellaisiakin kapineita, joita emme välttämättä tarvitse – tai joita voisimme aina tarpeen tullen lainata tai vuokrata. Akkuporakoneiden, rinkkojen, pensasleikkureiden, höyrypesureiden, kynsiuunien, 12 hengen astiastojen ja painepesureiden ostamiseen kuluu rahaa. Kun kapine on ostettu, tulee sille järjestää säilytystila. Jatkossa esine tarvitsee huolenpitoa, esimerkiksi uusien terien ostamista, suodattimen pesua tai rikkoutuneiden komponenttien vaihtoa. 

Jos pyrkisimme hankkimaan mahdollisimman vähän tavaraa omaksi, säästyisi meiltä sekä rahaa, aikaa että tilaa. Viime vuosina suomalaisetkin kuluttajat ovat omaksuneet minimalismin, minkä myötä miniasuntojen kysyntä on kasvanut. Kun asunnossa on tilaa vain 17–25 neliötä, sitä ei halua täyttää turhilla tavaroilla. Vaikka moni asuu yhä yli 25-neliöisessä asunnossa, on monista kodeista kadonnut monta vielä muutama vuosi sitten välttämättömyytenä pidettyä tavaraa. Osa perheistä on luopunut sohvasta, televisiosta, imurista, verhoista, matoista, kahvinkeittimestä, liinavaatevarastosta tai esimerkiksi sängystä. Minimalistisessa kodissa saattaa olla vain lattiapatja, palovaroitin ja kaappi muutamalle astialle sekä muutamille vaatekappaleille. 

Mitä vähemmän tavaraa, sitä helpompi on ylläpitää siisteyttä. Samalla vapautuu aikaa siihen, mitä oikeasti haluaa tehdä tavaroiden etsimisen ja huoltamisen sijaan. Jos tulee äkillinen tarve porakoneelle tai juhla-astiastolle, voi porakonetta kysyä lainaksi naapuruston Facebook-sivuilla, ja astiastoja voi vuokrata pikkurahalla esimerkiksi seurakunnalta tai Martoilta. Oman auton sijaan voi käyttää takseja tai vuokra-autoja, jos ei mahdu tavaroineen bussiin.

Laadi budjetti, kerää puskuri ja maksa velat pois

Kun haluaa alkaa säästää rahaa, on olennaista selvittää omat tulot ja menot. Budjetti kertoo, miten paljon tuloista jää käytettäväksi. Mitä enemmän saa säästöön, sen parempi, mutta tähtää ainakin siihen, että säästät kymmenesosan palkasta.

Budjettia tarkastelemalla hahmotat pahimmat rahareikäsi, ja mitä niille voisi tehdä. Yleensä lainojen lyhennykset ja korot vievät ison osan palkasta. Jos sinulla on kalliita kulutusluottoja, yritä hakea edullisempaa pankkilainaa tai lainojen yhdistelylainaa, jotta saat pienennettyä lainojen korko- ja muita kustannuksia. 

Yksi hyvä tapa aloittaa matka kohti taloudellista vapautta on laatia tiukka budjetti, missä säästöön menevän summan suuruus on mahdollisimman iso. Kun säästötilille on saatu kokoon kahden tai kolmen kuukauden kuluja vastaava summa eli ”puskurirahasto”, on aika jättää säästäminen hetkeksi ja keskittyä velkojen maksuun. Ensin maksetaan kalliit kulutusluotot mahdollisimman suurin lyhennyksin, sitten edullisimmat opinto- ja asuntolainat mahdollisimman isoilla kuukausierillä. Kun lainat on maksettu, voi jatkaa säästämistä – vapautuuhan asuntolainan pois maksun jälkeen rahaa käyttöön monen sadan euron edestä joka kuukausi! Jo kolmekymppisellä olisi hyvä olla säästössä oman vuosipalkan verran – siinä on tavoitetta kerrakseen. 

jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Katso lisää

Avainsanat
Rahaa

SEO vs. PPC: Kumpaa kannattaa käyttää?

SEO vs. PPC: Kumpaa kannattaa käyttää? Tiedätkö, mitä tarkoittavat SEO ja PPC? Ehkä tiedätkin termien merkityksen, mutta tiedätkö, kumpaa kannattaa käyttää?  Mitä on SEO eli